Cotidianul si valoarea principiilor jurnalistice

Imi aduc aminte primele luni de aparitie ale Cotidianului, cum primul lucru pe care-l faceam dimineata inainte de cafea si tigara era sa dau o fuga la chioscul de ziare sa iau editia zilei. Imi aduc aminte cum primele pagini pe care le citeam erau editorialele si “opiniile si comentariile” lui Octavian Paler (Dumnezeu sa-l odihneasca!) si Robert Turcescu al carui stil incisiv inca ardea in plina forta in momentul preluarii sefiei ziarului.

Erau vremuri in care Cotidianul era realist, era nepartinitor, era credibil si constructiv. Dar acele vremuri au apus. Au fost acuzati de pro-basescianism (Traian Ungureanu sau TRU fiind un fan infocat al presedintelui), si totusi nu era atat de deranjat. Existau mereu opinii PRO si CONTRA.

Toate acestea s-au schimbat odata cu preluarea postului de redactor sef de catre Cornel Nistorescu (jurnalist al carui trecut frumos de la Evenimentul Zilei a fost patat de lipsa onoarei plus ghimpele personal pe care-l am impotriva sa pentru “vanatoarea de motociclisti”). Noul Cotidianul face cinste culorii rosii ce-i defineste brand-ul. Face cinste este un eufemism. Cotidianul nu-si manifesta in mod pozitiv suportul fata de PSD si aliatii acestuia. Cotidianul loveste continuu in adversarii lor. Cotidianul a uitat cum ne explica in ce fel a saracit tara acest partid de comunisti reformati, corupti si analfabeti.

Nu, nici adversarii lor nu sunt mai frumosi si mai drepti. Si nu acesta este subiectul articolului. Subiectul articolului este cifra ZERO, caci pentru Cotidianul, aceasta este valoarea principiilor jurnalistice.

Este suficient sa rasfoiesti prima pagina pentru a vedea loviturile continue aplicate celor ce se pozitioneaza de cealalta parte a baricadei. Nu mai vedem stiri de actualitate. Actualitatea este viata lui Basescu, viata apropiatilor sai, viata familiei sale. Blog-urile Cotidianul roiesc de pesedei manjiti, iar preluarile de articole din presa straina sunt traduse in mod voit gresit, pentru a pune intr-o lumina proasta personajele tinta ale incercarilor de discreditare ale Cotidianului.

Voi lua exemplu unul dintre articolele recente ale ziarului, o preluare a unui editorial din Wall Street Journal, din care voi extrage un fragment elocvent:

“Preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu, un fost căpitan de navă cu un discurs grosolan, a pierdut avantajul pe care îl deţinea în sondaje, după o serie de gafe politice şi o dispută legată de o înregistrare video.”
Sursa: Articol Cotidianul

In varianta sa originala:

“Center-right President Traian Basescu, a blunt-talking former ship captain, lost his lead in the polls this week after a spate of political gaffes and a dispute over a video.”
Sursa: Articol Wall Street Journal

Iata cum “blunt-talking” (orice dictionar de limba engleza ne va spune ca aceasta expresie se traduce ca “vorbire directa, clara, ne-evaziva“) devine “grosolan”, caci normal, Presedintele in functiune al Romaniei este dusmanul politic al apropiatilor Cotidianului. Daca ziarul are posibilitatea sa prosteasca masele (neoferind link catre articolul preluat, ci doar traducerea stupida si rea-voita), o va face.

Exemplele sunt mult mai multe, dar pentru acesta am dovada clara a relei credinte, intrucat mi-e greu sa cred ca un jurnalist ARE VOIE sa comita o asemenea greseala. Asta este valoarea principiilor jurnalistice ale noului Cotidianul si ale capitanului de vas jurnalistic ce ia apa din ce in ce mai puternic.

V-as fi apelat cu “dragii mei”, dar mi-erati dragi cand nu erati parasute politice. Acum va zic doar hai sictir! si scufundare placuta.

0 comments on “Cotidianul si valoarea principiilor jurnalisticeAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>