Scuipat in ochii sectorului privat

Update-ul de dupa ora 18:00 la finalul articolului.

Haos. Haos politic. Haos economic. Haos in comunicare. Este 17:30 cand scriu asta si se pare ca la 18:00, presedintele Traian Basescu va tine o conferinta de presa la Cotroceni in care va vorbi despre discutiile avute cu reprezentatii FMI. Ma astept la o prezentare glorioasa a unor reusite in “negocierile” cu FMI care vor mentine cota unica si TVA-ul la valori “rezonabile”.

Probabil vom auzi cum guvernul responsabil de dezastrul in care se afla Romania la ora actuala a facut tot posibilul sa evite aceasta situatie nefasta, dar ca noi, romanii trebuie sa ne sacrificam (a cata oara?) pentru bunul mers al tarii.

Va trebui din nou sa acceptam praful acesta aruncat in ochi de catre un guvern care incearca mereu, dar nu reuseste niciodata? As vrea sa-l vad vinovat pe Boc. As vrea sa-l vad vinovad pe Vladescu. As vrea, dar nu pot, intrucat stiu ca sunt papagali care repeta ce spune stapanul.

In trecut am avut de ales intre o mana moarta (Geoana) si o mana decisa (Basescu), si am ales mana ferma. Problema intervine cand fermitatea se manifesta in situatii gresite.

Vreau sa vad daca cifrele vehiculate in aceste zile – cota unica de impozitare de 20% si TVA-ul de 22-25% – vor deveni realitate in urma conferintei presedintelui. Mi-e teama ca da. Mi-e teama ca guvernantii nostrii nu au inteles ca sectorul privat este cel care sustine cu palmele batatorite uriasele cheltuieli bugetare ale Romaniei. Uriase? DA! 40% din PIB-ul tarii. 6 milioane de asistati social de catre cei 4 milioane de lucratori cu forme legale (3 milioane in sectorul privat si 1 milion in sectorul public).

Pana acum, toate sacrificiile au fost puse in carca sectorului public, prin impozite si taxe suplimentare sau marite. Bugetarii (stiu, si de ei mi-e mila, dar parca mai mult mi-e mila de cei ce duc pe umeri povara tarii) au scapat mai mereu parca prin urechile acului. Nu am auzit de disponibilizari in sectorul bugetar. Somajul tarii este dat de disponibilizarile si falimentele fortate din sectorul privat. Oameni care vor sa munceasca, oameni care muncesc. Nu oameni care se ascund in spatele unor ghisee inchise aruncand priviri dezgustate celor ce vin sa-si depuna darile catre stat. Nu Marioara de la administratia publica, ce te trimite la Veta sa-ti puna o stampila pe care trebuie sa o duci la Georgeta sa o semneze, ca sa o poata indosaria Gheorghe sa i-o poti duce inapoi Marioarei.

Sectorul privat este sufocat. Credeam ca guvernul nu vede asta. La ora 18:00 s-a putea sa-mi schimb parerea si sa constat ca de fapt nu-i pasa. Luati-va o batista la indemana, la 18:00 este posibil sa aveti nevoie sa va stergeti la ochi de scuipatul guvernului.

Hai sictir! Evenimentele din Grecia nu-s departe de starea de spirit a romanilor…

Update post-conferinta de presa:

Nu stiu daca sa ma mir sau nu, dar Basescu apare iar pe un cal alb, salvatorul natiunii, si ne spune ca impozitul si TVA-ul nu se vor majora. Ne spune cum de la 1 iunie va micsora toate salariile bugetare cu 25% si ca o diminuare a pensiilor si ajutoarelor de somaj cu 15% este iminenta. Ne spune de asemenea ca si cifrele vehiculate la inceput erau o varianta care totusi nu a trecut de negocierile cu FMI, intrucat s-a preferat cea a “increderii” in actiunile si politicile anti-criza ale guvernului. Asadar, sa ne asteptam la scaderea cheltuielilor bugetare de la 1 iunie si reducerea personalului din sectorul public de la inceputul anului viitor. Sa fie realitate? Sa fie demagogie? Ca si pana acum, vom trai si vom vedea…

0 comments on “Scuipat in ochii sectorului privatAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>