Piata dezvoltatorilor imobiliari pute in continuare

Citeam ieri un comunicat de presa al unui dezvoltator imobiliar. Cum intentia nu este sa atac pe cineva, sau un proiect abia anuntat, nu voi da numele respectivului dezvoltator. Ce-mi doresc este doar sa atrag atentia asupra unui fapt ce desi ar trebui sa fie “normalitate”, in sistemul mizerabil romanesc, are toate sansele de a deveni o teapa.

In linii mari, se anunta dezvoltarea unui nou proiect rezidential de vile cu pana la 4 camere. Vorbim despre cateva sute bune de vile, undeva in apropierea Bucurestiului. Pana aici, nimic nou, insa ce atrage atentia este pretul anuntat al unei vile / apartament cu 4 camere: 60.000 Euro.

Pretul este unul bun, corect, care face cu ochiul, insa am o senzatie cum ca de cei 60.000 Euro, vei fi norocos daca nu or sa cada peretii pe tine.

De ce spun asta? Caz concret al unui ansamblu rezidential din comuna Tunari. P+1, bucatarie, living, 3 dormitoare. Pret aproximativ al constructie cu finisaje, utilitati si mobila in bucatarie: 200.000 Euro. Sunt ceva bani, nu?

Ei bine, la o saptamana de la mutare, proprietarul a avut parte de o serie de surprize nu tocmai placute:

 • un prim dus intr-una dintre baile apartamentului a insemnat inundarea living-ului;
 • una dintre ploile ce nu ne dau pace in ultima luna a reusit sa ajunga in casa si a dus la umflarea parchetului;
 • o serie de finisaje ale tencuielii par facute cu toporul.

Intrebarea care se pune este: daca la o valoare a constructiei de 200.000 Euro ai suprizele astea, cu ce ganduri pleci cu 60.000 Euro? Ca proprietar pleci cu asteptari de normalitate. Dar exista romanescul risc ca dezvoltatorul sa plece cu ganduri de “tun financiar” si atunci ai rupt-o in fericire.

Deschide bine ochii inainte sa iei o decizie.

Iar sictirul de azi se indreapta catre simapticele formulari din comunicatele de presa de tipul: “In apropierea Bucurestiului, la numai 15 minute de Piata Victoriei“.

Simpaticilor, in Bucuresti si teleportarea ar dura mai mult de 15 minute, ca sigur se gaseste un bou sa blocheze intersectia de particule cu un fascicol BMW sau Q7. Iar ca fapt divers, 15 minute de Piata Victoriei inseamna cel mult Stadionul Dinamo, Piata Aviatorilor, Gara de Nord sau Bulevardul Magheru, on any given day, in conditii reale de trafic. So, hai sictir cu balivernele astea. Nu punem botul la ele!

3 comments on “Piata dezvoltatorilor imobiliari pute in continuareAdd yours →

 1. 15 minute noaptea, asa pe la ora 2:00, mergand la blana cu Porsche Cayenne si nerespectand nici macar pe cele mai elementare reguli de circulatie.
  Astfel, chiar poti sa ajungi in comuna Tunari in 15 minute.
  Altfel, mai greu.
  Legat de preturi, ai ramane surprins ca in 60 000 EUR iti poti construi casa, e adevarat cu finisaje mai subtiri, si mai la Cuca Macaii la terenuri ieftine, dar iese.

 2. Neah…irelevanta analogia intre o casa de 200 000 e cu finisaje si izolatii prost facute si apt. de 60 000 la care presupui c-or sa cada peretii.
  O casa poate sa fie construita doar cu un PAC. prin firma sau la negru…pretenu’ tau ti-ar putea spune in ce conditii a cumparat-o…( garantie, daca are pe cine sa dea in judecata pt vicii ascunse…). Si chiar si asa , nici casele nu cad usor, are cel putin o fundatie buna.

  Pt. apt. sigur va exista un proiect cu detalii de executie, verificatori, diriginti ,comisii, receptii . Si pt . ca ne-am obisnuit cu sume mari cand vorbeam de case, apt. , d’aia si impresia ca 60 mii e e o suma mica . Estimativ, o casa facuta bine, poate fi scoasa in 400 e/mp (fara pretul terenului)si asta cand inca nu scazuse pretul la materiale.

 3. deedee, tot ce spui tu e valabil daca plecam de la ipoteza ca peste noapte dezvoltatorii romani si-au descoperit bunul simt, etica si au renuntat la “necesitatea de a da tunuri”. Nu am contrat faptul ca pretul este unul pertinent, realist si normal, ci am afirmat faptul ca am dubii ca astfel de preturi se practica din realitate si nu din dorinta de a lua ochii oamenilor. Deocamdata.

  In ceea ce priveste conditii de executie, verificari, contracte, promisiuni… avem atatea exemple in care toate astea au fost apa de ploaie incat prefer sa fiu reticent inainte de toate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>