Gata, am gasit!

De aproape 12 ore de cand am primit cu emotie privilegiul de a-mi exprima online frustrarile ma framant. Nu gasesc nimic demn de asa un inceput. Si mi se pare imposibil: ca orice om normal din tara asta fierb de indignare continuu si dau in clocot la fiecare semafor. Dar acum am gasit: semafor! Asta era cuvantul. Asadar sa incepem.

Ati observat ca de la o vreme in Bucuresti nu mai merg semafoarele? Nu, nu ma refer la ce se intampla cand ploua. Si nici nu ma refer la semafoare puse pe “galben intermitent”. Vorbesc de adevarate “capcane ale mortii” instalate in marile intersectii, semafoare carora nu le functioneaza becurile. Invatat sa dau cu presupusul, banuiesc ca e din cauza inlocuirii semafoarelor vechi, “prostutze” cu cele noi, “inteligente” si banuiesc ca oamenii care le au in grija sunt la fel ca vechile semafoare. Pentru ca se intampla urmatorul scenariu: ajungi la o intersectie, venind pe drum cu prioritate si intalnesti 4 semafoare (2 proaste si 2 destepte) toate “mute” adica cu toate becurile stinse. Nu stii daca merg asa ca te descurci aplicand in aproximativ 1/2 secunde, pe rand, urmatoarele criterii:

1. Mai sunt masini care stau? Daca da te opresti (or sti ei ceva!).
2. Semafoarele pietonilor merg (sunt tot 4)? Daca da, te orientezi dupa ele.
3. Semafoarele arterei cu care te intersectezi sunt montate stramb? (poti trege cu ochiul la ce culoare au “ei”). Daca da e mana cereasca.
4. Numai pentru cunoscatori: te faci ca treci; se opresc? Daca da inseamna ca nici ei nu au “culoare” deci ai prioritate.

Oricum ar fi mi se pare strigator la cer si dureaza de prea mult timp. Traim intr-o capitala care se vrea civilizata si europeana dar de luni de zile nu ne merg semafoarele. Este deranjant, frustrant, aberant, dar mai presus de toate periculos. Si se intampla in timp ce primaria, politia, guvernul, ne vorbesc de solutii inteligente, infrastructura, norme, studii. Intrebare: oamenii astia nu circula pe strazi? De fapt cred ca gresec. Cand ai girofar pe masina nu te intereseaza culoarea semaforului.

Domnilor, hai sictir!

1 comment on “Gata, am gasit!Add yours →

  1. Foarte tare faza cu semafoarele. Eu unul am avut probleme cu ele din încă un punct de vedere.

    Acum 1-2 săptămâni, am pățit-o de 2 ori, odată la Panduri cu 13 septembrie și a doua oară la Splai cu Mihai Bravu să se facă verde pentru fix 2-3 secunde, apoi roșu din nou. În ambele cazuri făceam la stânga și eram primul la semafor… Oprind la al doilea semafor care era roșu și uitându-mă în spate, am constatat că am fost singurul care plecase de pe loc, restul stăteau :O

    S-ar putea ca odată cu instalarea noilor semafoare alături de cele vechi să fi “pus pe direct” rumânii noștri intelighenți fo 3 fire și mai dau rateuri din când în când.

    Deci, ochii în patru…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>